Mijn 7 inzichten die hebben geleid tot een doorbraak in afvallen
03 maart 2017 
7 min. leestijd

Mijn 7 inzichten die hebben geleid tot een doorbraak in afvallen

Voor degenen die mij volgen of kennen, weten inmiddels dat ik een hele reis heb afgelegd om te komen vanuit een verleden van diëten, weer aankomen, weer afvallen en ga zo maar door. Ik heb inmiddels alle diëten wel gehad. Van Sonja Bakker tot de Weight Watchers, van crashdieet tot shakes. Om er een paar te noemen.

Maar altijd het gevoel van strijd, het gevoel jezelf alles te moeten ontzeggen, om mezelf erop te betrappen weer terug te vallen in oude gewoontes. Met altijd die paar kilo meer die je er weer bij krijgt.

Ik had een doorbraak

Ik kwam er achter dat afvallen geen kwestie is van:

  • calorieën tellen
  • gewoon wat minder snaaien
  • jezelf alles ontzeggen en
  • jezelf naar de sportschool slepen.

Ik kwam tot het besef dat ik teveel koolhydraten (=suiker) at. Ik zat vast in de zogeheten koolhydraat- of suikerverslaving. Die snaaibuien die ik altijd had hoorden helemaal niet bij mij, net als die extra kilo’s. Het lag aan mijn eetpatroon.

En nu? Mijn zoektocht naar een gezond eetpatroon is inmiddels voltooid. Ik eet meer calorieën, die ik overigens niet meer tel. Ik eet zelfs meer en vaker. Inmiddels ben ik aardig wat kilootjes kwijt geraakt, heb ik geen honger gevoel meer, heb nog nooit zoveel energie gehad en bovenal: blijf ik op gewicht!

Ik wil dat mijn doorbraak, jouw doorbraak wordt

Afvallen is een kwestie van anders eten, niet minder! Kick af van die suikerverslaving, eet in de juiste balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten en laat jouw lichaam weer doen wat het moet doen: vet verbranden in plaats van vet opslaan.

Omdat ik ervan overtuigd ben, dat jij hetzelfde kunt ervaren in jouw lichaam wat ik heb ervaren, wil ik mijn 7 inzichten voor een Slank & Gezond lichaam met je delen.

Inzicht 1: Diëten volgens de Schijf van Vijf houdt je dik

Jaren geleden at ik volledig volgens de schijf van vijf van het Voedingscentrum. Gewoon netjes brood, aardappelen, pasta, rijst. Ik lette met name op de hoeveelheid calorieën die ik at. Vele gangbare diëten zijn er ook op gericht om calorieën te tellen. Ik ging dus minder eten en voornamelijk minder vet eten. Ik dacht serieus gezond bezig te zijn met mijn ontbijtkoek met minder suiker, Optimel yoghurt, eierkoeken, Sultana, magere producten, aardappelen, pasta en rijst.

Maar… ik had de hele dag honger, had weinig energie en ’s avonds kon ik niet stoppen met denken aan ‘wat lekkers’. Ook de kilootjes kwamen er langzaamaan bij. Ik was ten einde raad en werd gek van mezelf en eten!

Kortom, ik had het moeilijk! Dit moest anders… Ik kwam erachter dat ik helemaal verkeerd at. En dus op de verkeerde manier aan het afvallen was.

Doordat ik teveel slechte koolhydraten (= suiker) at, zat ik vast in de zogeheten suikerverslaving. Ik heb geleerd dat wanneer je te vaak of te veel van de slechte koolhydraten eet, het insulineproces verstoord raakt en het lichaam de suikers niet meer goed kan verwerken. Dat zorgt voor vetopslag.

Daar stond ik dus mooi van te kijken.

Inzicht 2: Waarom calorieën tellen niet werkt

Jarenlang hebben we geprobeerd af te vallen door minder te eten en calorieën te tellen. Het motto: als je minder eet dan je verbruikt (verbrandt), val je vanzelf af.

Vaak val je de eerste keer met calorieën tellen best af. De tweede lijnpoging slaagt ook nog wel, maar een derde keer gaat je lichaam absoluut protesteren. Met als gevolg dat je nog minder moet gaan eten in een poging om af te vallen.

Maar wat gebeurt er in jouw lichaam als je zo weinig eet? Er treedt een ‘spaarstand’ op. Je lichaam gaat alles vasthouden wat binnen komt. En zendt hongersignalen uit. Terugval in oude eetgewoontes met snaaibuien is bijna onvermijdelijk. Te weinig eten heeft dus absoluut geen zin.

Daarom is het zo belangrijk te kijken naar wat je eet en hoe je eet, in plaats van hoeveel calorieën je eet. Het zijn niet de calorieën die dik maken, het is het teveel aan koolhydraten!

Eet anders, nooit minder!

Inzicht 3: Snaaibuien weerstaan is geen kwestie van discipline

Doordat ik teveel slechte koolhydraten (= suiker) at, zat ik vast in de zogeheten suikerverslaving.

Als je vast zit in een suikerverslaving, kun je ontzettend last hebben van snaaibuien en hongerdipjes. Ik dacht zelf altijd dat het een kwestie was van discipline om niet te snaaien, maar het is feitelijk een fysieke reactie van jouw lichaam. Doordat jouw bloedsuikerspiegel op dat moment zo laag is, kan jouw lichaam niets anders doen dan weer vragen om suiker. En daar geen discipline tegen op!

Denk jij momenteel ook gezond te eten, suikers te weren, maar toch heb je last van honger, energiedips en val je niet af? Dan kan het zijn dat ook jij last hebt van een suikerverslaving. Check deze symptomen maar eens:

  • Er zijn een aantal momenten op de dag dat je een sterke behoefte naar suiker ervaart. Het liefst neem je iets lekker (met suiker) bij de koffie.
  • De drang naar voedsel die staan op het ‘verboden’ lijstje neemt soms de overhand, waardoor je jezelf niet kunt beheersen.
  • Door de energiedips over de hele dag voel je je echt te moe om dingen te gaan ondernemen.
  • Je voelt je behoorlijk slaperig, enorm futloos en je buik voelt enorm opgeblazen. Dit noemen ze ook wel de 16 uur’s dip!

Zo zijn er nog tig symptomen te benoemen, maar wellicht is dit al heel herkenbaar voor je. Je bent suikerverslaafd en jouw lichaam ook. Met als gevolg dat deze suikers niet meer verwerkt kunnen worden in je lichaam en er sprake is van: vetopslag!

Inzicht 4: Afvallen gaat om anders eten, niet om minder eten

Wellicht ben je ‘getriggerd’ door die suikerverslaving. Ik ben ervan overtuigd dat de koolhydraten, lees suikers, ervoor zorgen dat jij moeite hebt met afvallen en al helemaal om uiteindelijk op gewicht te blijven.

Bij het streven naar een gezondere levensstijl, een aantal kilootjes kwijtraken en vervolgens op gezond gewicht te blijven, gaat het om meer dan alleen het minderen van suikers. Het gaat om ánders eten.

En voor velen betekent dat zelfs meer eten. Hiermee kick je af van jouw suikerverslaving en laat je jouw lichaam weer doen wat het moet doen: vet verbranden!

En koolhydraten vormen hierin de sleutel tot een Slank & Gezond lichaam. Ik ben van mening dat vermindering van koolhydraten, dus suiker, in jouw eetpatroon de beste beslissing ooit is die je kunt nemen. Je zult merken dat je gaat afvallen, zonder honger en meer energie krijgt. Je zet jouw lichaam weer aan tot vet verbranden.

Lees ook: Een koolhydraatarm dieet – Een complete (beginners)handleiding

Maar… stap niet in de GROOTSTE VALKUIL BIJ EEN KOOLHYDRAATARM (DI)EETPATROON: Ga je jouw koolhydraatinname verminderen, dan moet je dat wat je mindert in koolhydraten, aanvullen met voldoende eiwitten en gezonde vetten. Te weinig eten is namelijk niet goed.

Om af te vallen en gezond(er) te eten, is het belangrijk je lichaam te voeden en geen eten te eten voor ‘maagvulling’. Dit doe je door de samenstelling van de koolhydraten, eiwitten en vetten te veranderen. Koolhydraatarm, veel eiwitten en gezonde vetten. En echt, er gaat een wereld voor je open.

Koolhydraatarm weekmenu

Inzicht 5: Van vet word je niet vet

Ik was altijd ‘bang’ voor vet. Ik at alles mager en light, totdat ik de verschillen in vet leerde kennen. Ik durf nu wel te zeggen dat ik veel vet eet, maar daardoor dus niet aan kom. Het zit hem in het eten van voldoende gezonde vetten. Noten bijvoorbeeld worden door veel mensen die willen afvallen of op hun gewicht letten gemeden, omdat er zoveel calorieën en vetten in zitten. Maar dit is nou typisch een voedingsmiddel dat gezonde vetten bevat en die je gerust (mits ongebrand ongezouten) iedere dag kunt eten.

De reden dat wij denken dat vet slecht is, is omdat wij bang gemaakt zijn voor vet. Vet zou zorgen voor hart- en vaatziekten en zou de epidemie zijn van het overgewicht. Inmiddels weten we beter. Het zijn juist de koolhydraten, dus suikers, die ons dik maken.

Inzicht 6: Zondigen mag en moet

Heb je je voorgenomen om af te vallen, dan is het goed je de eerste periode strikt te houden aan jouw voorgenomen eetpatroon. Dit werkt motiverend en je hebt het gevoel goed op weg te zijn.

Maar…. Er breekt een moment aan waarop jouw hoofd weer gaat ‘zeuren’. Waarop het vraagt om dat wijntje, die pizza, een koekje of iets anders dat jij een tijd niet hebt gegeten. Slaat jouw motivatie om in frustratie, plan dan een zondigdag. De frustratie om iets niet te mogen eten is vaak slechter dan wanneer je het wel neemt, er optimaal van geniet en de draad daarna weer oppakt.

Leef volgens de 80/20-regel. Tachtig procent van de tijd eet je gezond en volgens de doelstellingen die jij voor ogen hebt. Twintig procent van de tijd wijk je wat van het pad af. En geniet ervan!

Ik pleit absoluut voor zondigdag. Toen ik deze ging invoeren en merkte dat ik ook daarmee kon afvallen, was ik helemaal blij. Trakteer jezelf dus op datgene wat jij zó lekker vindt. Dan wordt jouw geest daarmee ook gevoed en kun je lichaam weer volop verder met je gezonde eetpatroon én afvallen.

Inzicht 7: Een gezonde relatie met eten zegt meer dan gewicht alleen

Jaren geleden had ik een ‘ongezonde’ relatie met eten. Ongezond in de zin van ongezond eten en niet voor mijn lichaam zorgen. Maar ook door eten een negatief deel uit te laten maken van mijn leven en van mijn zelfbeeld. Ik was een echte emotie-eter. Eten en niet mogen eten beheerste mijn leven.

Ik weet dat er bij velen van jullie ook een emotionele band bestaat met eten. Eten bij verdriet, pijn, stress of zelfs gezelligheid. En dit los je niet van de één op de andere dag op. Maar weet dat afrekenen met jouw suikerverslaving een eerste goede stap is om ook met emotie-eten af te rekenen.

Koolhydraatarm weekmenu

Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met je omtrent koolhydraatarm eten + het opbouwen van een gezonde relatie met eten. Mocht je vragen hebben, mail mij gerust!
Fienie
Door

Fienie

op 11 Jun 2017

Hallo Linda, bedankt voor deze eye-openers. Je schrijft dat dat je om af te vallen en gezond(er) te eten de samenstelling van de koolhydraten, eiwitten en vetten te moet veranderen: koolhydraatarm, veel eiwitten en gezonde vetten. In een app houd ik dagelijks bij wat ik eet en je kunt zelf de verhouding koolhydraten, eiwitten en vetten invoeren, maar van welke verhouding en grammen kan ik het beste uitgaan? Groetjes Fienie

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 15 Jun 2017

Hoi Fienie, dat kan voor iedereen anders zijn. Het ligt in de eerste plaats hoeveel calorieën je dagelijks nodig hebt, of nodig wilt hebben. Vervolgens moet je je koolhydraatinname vaststellen. Kijk maar eens op mijn blog 'Hoeveel koolhydraten per dag'. Vervolgens stel je je eiwitten en vetten vast. Des te minder koolhydraten, des te meer eiwitten en vetten je kunt nemen. Uiteraard om dan aan je calorieën te komen.

Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

  • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
  • Makkelijke en heerlijke recepten
  • Voorzien van alle voedingswaarden
  • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!