De verschillen tussen koolhydraatarm en koolhydraatbeperkt
15 januari 2017 
5 min. leestijd

De verschillen tussen koolhydraatarm en koolhydraatbeperkt

Een koolhydraatbeperkt dieet is eigenlijk niets meer of minder dan het eten van minder koolhydraten dan je nu doet. Of wat in ons huidige Westerse eetpatroon ‘normaal’  is om te eten.

Koolhydraatbeperkt is daarmee minder strikt dan een koolhydraatarm dieet en voor velen een eetpatroon dat veel makkelijker is vol te houden. Maar wat is nu het verschil tussen koolhydraatbeperkt en koolhydraatarm?

Ik geef je de 5 meest belangrijke verschillen, zodat jij ook je keuze kan maken voor welke het beste bij je past.

Verschil 1: De hoeveelheid koolhydraten

Het eerste verschil tussen koolhydraatarm en koolhydraatbeperkt, is de hoeveelheid toegestane koolhydraten op een dag.

Eet je op een koolhydraatarm eetpatroon tot maximaal 50 gram koolhydraten per dag, bij koolhydraatbeperkt is dat 100 gram koolhydraten per dag. Of zelfs tot maximaal 150 gram koolhydraten per dag.

Zelf hou ik in eerste instantie bij koolhydraatbeperkt maximaal 100 gram koolhydraten per dag aan, maar er zijn ook voldoende mensen die het goed doen tot maximaal 150 gram koolhydraten per dag.

Lees ook: Hoeveel koolhydraten per dag?

Ketose

Een volgende effect van deze verschillen in hoeveelheid koolhydraten is, dat bij koolhydraatarm jouw lichaam in ketose kan geraken. Dat houdt in dat je lichaam alle koolhydraatreserves heeft opgebruikt en overschakelt op een alternatieve energiebron: de vetten. Je lichaam gaat dan volledig de vetten die je eet gebruiken als energie, in plaats van de koolhydraten. Dit kan overigens gepaard gaan met een aantal bijwerkingen van ketose.

Geen ketose

Dit zal bij koolhydraatbeperkt (in de meeste gevallen) niet lukken. Aangezien je hierbij nog teveel koolhydraten binnenkrijgt, zal je lichaam voor het grootste gedeelte de koolhydraten aanspreken voor energie. Dit is absoluut geen slecht iets. Het is namelijk niet zo dat ketose een voorwaarde is om af te vallen. Of dat koolhydraatarm daarom beter is. Bij koolhydraatbeperkt draait het namelijk vervolgens om het gebruik van de goede koolhydraten. Dat leg ik je verder op uit.

Omdat je wat meer koolhydraten gebruikt bij koolhydraatbeperkt dan op koolhydraatarm, kan het zijn jouw lichaam wat meer bloedsuikerschommelingen te verwerken krijgt. Voor de meeste mensen geen enkel probleem, maar voor velen toch een eetpatroon wat nog te hoog in koolhydraten is.

Lees ook: Is jouw bloedsuikerspiegel uit balans? Ontdek de 8 signalen

Verschil 2: De balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten

Het tweede verschil tussen koolhydraatarm en koolhydraatbeperktzit in de balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Des te strikter je je koolhydraatinname beperkt, des te meer eiwitten en vetten je moet eten. Het gaat zowel bij koolhydraatarm als -beperkt om anders eten, niet minder.

Dit is de balans die ik voor beide hanteer:

verschil koolhydraatarm koolhydraatbeperkt

Je ziet dat je bij koolhydraatarm meer eiwitten en vetten tot je neemt dan bij koolhydraatbeperkt. Ik ga in dit voorbeeld uit van een gemiddelde calorie-inname voor een vrouw die absoluut nodig is om af te vallen (dus zeker niet minder eten, zoals we vaak gewend zijn te doen).

Doordat je op koolhydraatarm minder koolhydraten eet, moet je toch je calorieën op een andere manier binnenkrijgen. Dat doe je door meer eiwitten en vetten te eten. Bij koolhydraatbeperkt haal je wat meer calorieën uit de koolhydraten, waardoor automatisch je eiwitten en vetten wat lager liggen.

Lees ook: Hoeveel eiwitten per dag bij een koolhydraatarm dieet

Als ook: Hoeveel vetten per dag bij een koolhydraatarm dieet

Verschil 3: De voedingsmiddelen die je eet

Op een koolhydraatbeperkt eetpatroon tot 100 gram koolhydraten, kun je meer koolhydraten eten dan op strikt koolhydraatarm. Echter, het maakt natuurlijk wel uit welke koolhydraten je kiest voor koolhydraatbeperkt.

Voor een volledig overzicht van wat je kan eten bij koolhydraatarm, vindt je hier een mooie lijst: Eten zonder koolhydraten: koolhydraatarme voedingsmiddelen

Voor koolhydraatbeperkt komen daar wat meer opties bij, namelijk voedingsmiddelen met een lage Glycemische IndexWat mag ik eten in een koolhydraatbeperkt dieet?

Je moet het eigenlijk zo zien dat alles wat koolhydraatarm is, ook gegeten kan worden bij koolhydraatbeperkt. Echter niet andersom.

Qua voedingsmiddelen zijn dit de verschillen:

verschillen koolhydraatarm koolhydraatbeperkt

De koolhydraten die je toevoegt bij koolhydraatbeperkt zijn de zogeheten langzame complexe koolhydraten. Denk aan havermout, volkoren granen en fruit.

Bij koolhydraatarm kies je juist voor koolhydraatarm brood of koolhydraatarme pasta (en niet de ‘gewone’ varianten). Zuivel is weer bij beide vormen te gebruiken.

Bij koolhydraatbeperkt kun je best kiezen voor volkorenbrood of speltbrood. Lees ook: Koolhydraatarm brood of speltbrood

Qua suikervervangers kun je bij koolhydraatbeperkt met mate gebruikmaken van bijvoorbeeld honing of ahornsiroop. Bij koolhydraatarm zijn dit echt alleen zoetstoffen zoals Stevia, pure chocolade of Erythritol.

Zie ook: Zoetstoffen en een koolhydraatarm dieet

En dan zit er ook nog verschil in soorten fruit die je kunt eten. Bij koolhydraatarm eten we alleen koolhydraatarm fruit. Bij koolhydraatbeperkt zijn alle soorten fruit toegestaan.

Verschil 4: Effecten op de gezondheid

Dit verschil is altijd lastig aan te geven. Er is hierin namelijk geen goed of fout. Het gaat vooral om doen wat past bij jou én waarmee jij optimale gezondheidsvoordelen kan behalen.

Wil jij bijvoorbeeld 5 kilo afvallen en ben je verder gezond, dan is koolhydraatbeperkt helemaal goed. Kamp jij echter met diabetes type 2 en slik je medicatie, dan is koolhydraatarm een betere weg. In de regel kan je hier sneller mee van je medicatie afkomen, omdat je je bloedsuikerspiegel sneller in balans brengt. Dit wil niet zeggen dat koolhydraatbeperkt niet kan, maar om even aan te geven hoe jij je keuze makkelijker kunt maken.

Beide eetpatronen zijn erop gericht bloedsuikerschommelingen zoveel mogelijk te voorkomen, zodat jij kunt afvallen én gezonder kunt worden. Je vermijdt namelijk op beide eetpatronen alle ‘slechte’ voedingsmiddelen, zoals chips, koekjes, kant en klaar maaltijden etc.

Lees ook: Wanneer kies je voor koolhydraatbeperkt i.p.v. koolhydraatarm?

Verschil 5: Snelheid in afvallen

Ook dit is een lastig verschil om aan te geven. Ieder mens is anders en ieder mens zal anders afvallen. Ik heb oprecht nooit een verschil in snelheid gezien bij mijn klanten. Wel merk ik vaak dat voor wie koolhydraatarm gaat eten, sneller kan afkicken van suikers en daarmee sneller de bloedsuikerspiegel in balans heeft.

Echter, nogmaals, ben jij verder gezond en reageer jij goed op koolhydraten, dan is er echt geen reden om daarom maar koolhydraatarm te gaan. Ga voor jezelf echt na wat jou op de lange termijn naar een gezonde leefstijl kan leiden die je kan volhouden.

Lees ook zeker dit blog: Welke resultaten kun je verwachten met een koolhydraatarm dieet

Maar over het algemeen kan je je keuze hierop baseren:

Wanneer gebruik je koolhydraatarm?

  • Als je kampt met een behoorlijke suikerverslaving en hiervan snel wilt afkicken.
  • Als je wat sneller wilt of moet afvallen.
  • Als je momenteel koolhydraatbeperkt volgt, maar niet afvalt.
  • Als je koolhydraatbeperkt volgt maar toch (weer) wat aankomt of als je bent aangekomen.
  • Als je merkt dat de suikerverslaving weer de overhand krijgt door het volgen van koolhydraatbeperkt en je hier echt weer even van moet afkicken.
  • Als je in korte tijd, na een vakantieperiode bijvoorbeeld, veel bent aangekomen en je dit extra gewicht weer kwijt wilt.

Voor een uitgeschreven weekmenu kijk eens in dit blog: Koolhydraatarm dieet weekmenu

 Wanneer gebruik je koolhydraatbeperkt?

  • Als je wilt afvallen maar jezelf niet alles wilt ontzeggen.
  • Als je ‘slechts’ 5 kilo wilt afvallen
  • Als je in je eigen tempo wilt afvallen.
  • Als je te snel afvalt met koolhydraatarm.
  • Als je op gewicht wilt blijven na het volgen van koolhydraatarm.
  • Je jezelf een gezond eetpatroon volgens de koolhydraatarme leefstijl wilt aanleren.

Voor een uitgeschreven weekmenu kijk eens in dit blog: Koolhydraatbeperkt weekmenu

Koolhydraatarme recepten ontvangen

Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met je omtrent koolhydraatarm eten + het opbouwen van een gezonde relatie met eten. Mocht je vragen hebben, mail mij gerust!
Arnold Bierman
Door

Arnold Bierman

op 30 Oct 2017

De 10 bijwerkingen heb ik gelezen. Wat voor mijzelf betreft mis ik er een, n.l. dat met name de verzuring in mijn benen (voelbaar bij het sporten) eerder plaatsvindt. Is hier iets aan te doen?

Linda Nordholt
Yvonne
Door

Yvonne

op 27 Nov 2017

Hallo Ik kan helaas de gratis werkmenu’s niet downloaden. Ik hoef niet veel af te vallen een kilo of 5,maar heb n zeer trage schildklier echt n groot probleem denk ik zo

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 01 Dec 2017

Het is niet onmogelijk af te vallen met een traag werkende schildklier. Dus ik zou koolhydraatarm zeker een kans geven. Wil je mij even mailen naar info@slankmetlinda.nl dan mail ik het weekmenu.

Tonnie Jansen
Door

Tonnie Jansen

op 11 Dec 2017

Bedankt voor je mails. Ze zijn echt uitnodigend en ondersteunend om tot koolhydraat arm/ beperkt te gaan eten. Nu nog een vraag; ik hoorde over goede en verkeerde koolhydraten. Waar vind ik een overzicht van deze 2 soorten ? Ik kijk uit naar je antwoord, Tonnie Jansen

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 11 Dec 2017

Ik heb geen lijst waarin dit zo staat opgenomen. Wel in deze lijst alles wat koolhydraatarm is: https://slankmetlinda.nl/eten-zonder-koolhydraten/ En in deze lijst een overzicht van alles waar koolhydraten in zit. https://slankmetlinda.nl/waar-zitten-koolhydraten-in/ In de Club van Linda heb ik echter wel een complete voedingsmiddelenlijst waarin ik wel alle koolhydraatarme en koolhydraatbeperkte voedingsmiddelen heb opgenomen, maar goed, daar heb je nu zo niets aan:)

Anja
Door

Anja

op 28 Jan 2018

Er wordt gesproken in een reactie over de 10 bijwerkingen. Waar kan ik die eventueel vinden?

Linda Nordholt
Wilma Roegiers
Door

Wilma Roegiers

op 01 Apr 2018

16 kilo afgevallen met KDH beperkt. Maar nu sta ik toch al ff stil . Hoe kan ik de laatste 4 kilo eraf krijgen . Zodat ik daarna gewoon met het patroon kdh B . Kan door gaan omdat het gewoon nu in mijn levenspatroon past

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 03 Apr 2018

Je kan eventueel proberen om een tijdje koolhydraatarm te gaan volgen en dan weer over op koolhydraatbeperkt. Misschien kan dat je plateau doorbreken.

Astrid
Door

Astrid

op 29 Apr 2018

Ik ga een vraag stellen die hopelijk niet heel naïef overkomt. Kijk ik altijd naar de totale koolhydraten van een product of alleen naar de hoeveelheid suikers daarvan?

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 01 May 2018

Naar de hoeveelheid koolhydraten. Die suikers zeggen niet zoveel.

Dini
Door

Dini

op 20 May 2018

Is er ook een lijst met het aantal koolhydraten in eten inzitten? Ik heb zo ook een lijst met hoeveel calorieën in eten zitten.

Linda Nordholt
Door

Linda Nordholt

op 23 May 2018

Die heb ik in al mijn begeleidingsprogramma's wel en zit als bijlage bij mijn boek 'Het koolhydraatbeperkt 60 dagen menu'. Je kunt natuurlijk ook de voedingswaarden in een online voedingsdagboek opzoeken. Of gewoon even googlen, want er zijn zoveel merken en zoveel verschillende waardes, dat dat vaak het beste is.

Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

  • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
  • Makkelijke en heerlijke recepten
  • Voorzien van alle voedingswaarden
  • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!