Ben jij een emotie eter? Wat is het en 8 tips hoe hiermee om te gaan
27 juni 2019 
6 min. leestijd

Ben jij een emotie eter? Wat is het en 8 tips hoe hiermee om te gaan

9 van de 10 klanten die ik spreek lijkt een emotie eter. Een term die veel wordt gebruikt om aan te geven dat je eet om redenen die niets te maken hebben met honger.

Maar is het echt eten uit emotie of is er iets anders aan de hand? En wat kun je ertegen doen?

Tijd voor een artikel over emotie eten, omdat dit iets is wat je heel erg bezig kan houden en je vaak niet kunt stoppen door het volgen van een dieet of gewoon stoppen met snoepen. Hierbij inzicht in emotie eten en emotie eten tips!

Wat is emotie eten?

Stel jezelf eens de volgende vragen:

  1. Heb je ooit een grote maaltijd gegeten en voelde je daarna nog steeds drang naar meer eten?
  2. Ben je ooit blijven eten terwijl dat je eigenlijk geen honger had?
  3. Is er een bepaald tijdstip waarop je altijd zin krijgt in iets lekkers? Bijvoorbeeld als je alleen thuis bent of op de bank zit.
  4. Eet je wel eens iets omdat een ander ook aan het eten is?
  5. Associeer je eten met iets als gezelligheid of troost?
  6. Als je een drukke stressvolle periode hebt, eet je dan meer dan wat je eigenlijk wilt? Met name ongezonde dingen.

Als jij ja kunt antwoorden op 1 of meer van deze vragen, dan eet jij om een bepaalde emotie en niet omdat je echt fysieke honger hebt.

Misschien weet je het wel of misschien ook niet. Maar vaak is dit honger die dieper van binnen zit, dan gewoon maar even iets willen snacken. Een honger waar je niet zomaar even vanaf komt. Zeker niet met het volgen van een dieet of jezelf echt voor te nemen het nu nooit meer te doen.

Het is vaak zo onlosmakelijk verbonden met bepaalde situaties of wanneer je bepaalde gevoelens ervaart, dat het gewoon negeren hiervan niet leidt tot afrekenen met emotie eten.

Kenmerken van emotie honger en fysieke honger

Emotie eten (ook wel emotie honger) heeft een aantal belangrijke kenmerken en onderscheidt zich daarmee ook direct van echte fysieke honger:

emotie-eten

Wat ik vaak terugkrijg van mijn klanten (en heel eerlijk, ontzettend herkenbaar voor mij omdat ik ook in deze situatie van emotie eten heb gezeten) is dat er een bepaalde controle gewoon helemaal wegvalt. Er is zo’n overheersend gevoel (emotie) wat je alleen de kop in kan drukken met eten. We willen weer een situatie creëren van rust in ons hoofd, gevoed door eten. Maar wat er eigenlijk gebeurt is dat je je eigenlijk alleen maar slechter gaat voelen.

We weten dat we het niet moeten doen, eten uit emotie, maar toch gebeurt het en losbreken uit deze vicieuze cirkel is vaak lastig.

Wat triggert een emotie eter?

Er zijn diverse emotionele triggers die aansporen om te gaan eten.

  1. StressStress maakt hongerig. Het zit niet alleen in je hoofd. Wanneer je stress hebt, leidt dit tot hoge niveaus van het stresshormoon cortisol. Cortisol triggert verlangens naar zout, zoet en gefrituurd voedsel. Ook al heeft je lichaam wat anders nodig (ontspanning, rust, afleiding) het blijft vragen om verkeerde voeding.
  2. Verveling of gevoelens van leegte – Eten houdt ons bezig. We eten soms om onszelf iets te doen te geven, verveling te doorbreken of zelfs een leegte en eenzaamheid op te vullen. Door te gaan eten wordt tijdelijk deze leegte of eenzaamheid opgevuld.
  3. Geleerd vanuit onze jeugd – Hebben je ouders goed gedrag beloond met ijs, gingen ze uiteten als je een goed rapport kreeg of was snoep altijd aanwezig als beloning? Vanuit de kinderjaren is je aangeleerd dat eten gelijk staat aan beloning en die neem je vaak mee in je volwassen jaren. Ook kan het zijn dat een deel wordt gedreven door herinneringen uit het verleden zoals feestjes, verjaardagen, vakanties. Er is dan als het ware een emotie ontstaan tussen de gebeurtenis en eten.
  4. Sociale invloeden – Samen met andere mensen eten is een geweldige manier om te ontspannen en gezelligheid te ervaren. Maar het kan ook leiden tot overeten en eten op momenten dat je je eigenlijk had voorgenomen dit niet te doen. Je kunt ook zwichten door de sociale druk die je ervaart. Geen zin om uit te leggen waarom je nee zegt. Of niemand willen beledigen door nee te zeggen.
  5. Ongemakkelijke emoties – Eten kan een manier zijn om tijdelijk onaangename emoties, zoals woede, angst, verdriet, angst, eenzaamheid, wrok en schaamte tijdelijk te onderdrukken. Hoe vaker je dit in het verleden hebt gedaan, des te sterker je emotie is gekoppeld aan eten. Het kan op een bepaald moment een gewoonte zijn geworden die je maar moeilijk kan doorbreken.
  6. Negatieve gedachtes – Ook onze gedachtes kunnen leiden tot emotie eten. Als je bijvoorbeeld wilt afvallen, je je een hele tijd ‘netjes’ hebt gedragen en je ziet dat je niet bent afgevallen. Je raakt gefrustreerd of ontmoedigd en laat dan alles maar weer gaan.
  7. Niet zozeer verband houdend met een emotie, maar wel een belangrijke trigger om emotie eten in de hand te werken is een schommelende bloedsuikerspiegel. Schommelt deze bloedsuikerspiegel vaak op een dag, dan kan het zijn dat in momenten zoals hierboven staan omschreven versterkt worden. Het is dan de suikerverslaving, een fysieke reactie van je lichaam, die je laat eten. Een suikerverslaving die ontstaan is vanuit het eten van veel koolhydraten en suikers, koek, snoep, chips etc. En het eten van te weinig eiwitten en gezonde vetten. Jouw lichaam heeft dan letterlijk honger naar voeding die je lichaam voorziet van waardevolle voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. Er kan dan sprake zijn van insulineresistentie. Voed jouw lichaam op de juiste manier en je zult merken dat ook jouw reactie tot eten op een bepaalde emotie afneemt.

Emotie eten tips

Emotie eten is wellicht 1 van de belangrijkste saboteurs waardoor je je doelstellingen niet behaald. Om maar niet te spreken van de negatieve spiraal waarin je terecht kan komen.

Maar dit betekent niet dat je er niet iets aan kan doen. Belangrijk is wel te accepteren dat dit niet zomaar ineens verdwijnt en je er echt aandacht aan moet besteden. Weer een nieuw dieet haalt jou namelijk niet uit het emotie eten.

Dit bestaat uit een combinatie van je eetpatroon aanpassen naar een eetpatroon waarin je een stabiele bloedsuikerspiegel creëert. Als ook aandacht besteden aan je mindset en het doorbreken van bepaalde gewoontes.

Dit zijn in ieder geval belangrijke emotie eten tips:

Tip 1: start met koolhydraatarm eten 

Niet om je qua eetpatroon in een bepaalde hoek te drukken, maar om echt te kunnen ervaren wat een stabiele bloedsuikerspiegel doet met je emoties. Je zult merken dat je steviger in je schoenen komt te staan. Download mijn gratis weekmenu zodat je hier een goede start mee kunt maken.

Koolhydraatarm weekmenu

Tip 2: houd een voedingsdagboek of emotie dagboek bij

Schrijf op wat je eet, hoeveel je eet, wanneer je eet, hoe je je voelt als je eet en hoe hongerig je bent. In de loop van de tijd zie je patronen ontstaan in het verband tussen een bepaalde gewoonte/ gedachte/ emotie en eten.

Tip 3: start met stressmanagementtechnieken

Als stress bijdraagt ​​aan je emotionele eetpatroon, probeer dan een stressmanagementtechniek, zoals yoga, meditatie of diepe ademhaling.

Tip 4: voer een honger realiteitscontrole uit

Is je honger fysiek of emotioneel? Als je een paar uur geleden hebt gegeten en geen rommelende maag hebt, heb je waarschijnlijk geen honger. Je weet dan dat je emotionele honger hebt die je niet hoeft te stillen met eten, maar waar een andere oplossing voor nodig is.

Tip 5: zoek afleiding op het moment dat je je emoties wilt gaan weg eten

Zorg ervoor dat dit actief je hersenen aan het werk zet, zoals wandelen, was opvouwen. Een boek lezen of tv gaan kijken zorgt vaak voor een trigger om te willen gaan eten.

Tip 6: compenseer niet 

Ga niet compenseren na een eetbui. Of volg geen dieet waarbij je te weinig eet. Zorg dat je voeding eet dat altijd verzadigd. En ben je een keer de mist in gegaan ga niet compenseren, maar pak de draad weer op.

Tip 7: leer van tegenslagen 

Een belangrijke emotie eten tip is: wees niet te streng voor jezelf. Het is een persoonlijke training en dit gaat stap voor stap. Een fout of terugval betekent niet dat je gefaald hebt, maar dat je weer wat geleerd hebt. Vergeef jezelf, wees trots op jezelf en pak de draad weer op. Je zult merken dat deze ‘fouten’ steeds minder worden en het emotie eten uit je systeem van beloning gaat verdwijnen. Maak eventueel een plan voor hoe je dit de volgende keer wilt voorkomen. Wat heb je nodig? Wat zijn de randvoorwaarden?

Tip 8: zoek ondersteuning

Kom je er helemaal niet uit en heb je hulp nodig? Ik help je graag verder bij de Club van Linda.

Koolhydraatarme recepten ontvangen

Over de schrijver
Ik ben Linda, de drijvende kracht achter Slank met Linda. In mijn blogs deel ik al mijn kennis en ervaring met je omtrent koolhydraatarm eten + het opbouwen van een gezonde relatie met eten. Mocht je vragen hebben, mail mij gerust!
Reactie plaatsen

GRATIS: Koolhydraatarm weekmenu 

Maak kennis met koolhydraatarm eten en download mijn GRATIS WEEKMENU

  • 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag
  • Makkelijke en heerlijke recepten
  • Voorzien van alle voedingswaarden
  • Direct in je mailbox en makkelijk printbaar

Meer advies over 

koolhydraatarm eten?

Er staan meer dan 300 waardevolle en uitgebreide artikelen voor je klaar!